ETSI TIIMIISI OIKEAT TAIDOT

Yrittäjyys ei ollut häntä varten. Isä oli yrittäjä, ei hän. Liian vaativaa ja liian hankalaa. Niklas Tuomola ei kokenut paloa yrittäjyyttä kohtaan, eikä hän edes ajatellut sitä vakavasti otettavana vaihtoehtona. Päinvastoin hän pudisti sille päätään.

 

Nyt Tuomolan ansioluettelossa paistaa kymmenen vuoden kokemus yrittäjyydestä. Hänellä on kaksi yritystä, joista tuoreimman hän on perustanut vasta hieman yli vuosi sitten. Kelkka yrittäjyyttä kohti kääntyi sattumalta.

 

OPISKELIJANA YRITTÄJÄKSI

 

Yrittäjänä saa tehdä sitä, mitä haluaa. Niklas Tuomola halusi toteuttaa itseään.

 

Tuomola otti yrittäjyyden ensiaskeleensa Google Mapsin katunäkymällä 19-vuotiaana. Hän kulki sen avulla Turun kaduilla, bongaili yritysten nimiä ja tarttui puhelimeen. Hän alkoi soittaa yrityksiä läpi tarjoten graafisen suunnittelun palveluita.

 

Puheluita, työnäytteiden lähetyksiä, esitteiden tiputtelua postiluukuista.

 

Kokonaisuudessaan viikon homma, jonka tuloksena alkoi tulla asiakkaita. Pian Tuomola sai tehdä töitä niin paljon kuin halusi. Ruuhkautuvat aikataulut pitivät elämän kiireisenä, sillä työprojektit täytyi sovittaa yhteen graafisen suunnittelun opintojen kanssa.

 

Vaikka Tuomolalla ei ollut kokemusta alalla työskentelystä, hän tarttui haasteisiin rohkeasti. Alkuaikoina omien rajojen ymmärtäminen häilyi, ja nuori yrittäjä lipsui lupailemaan liikoja osaamiseensa nähden. Virhe kostautui tyytymättöminä asiakkaina. Yrittäjyyden aikana Tuomola oppi tuntemaan rajansa ja kapasiteettinsa.

 

Samalla hän joutui astumaan yhä uudestaan ja uudestaan mukavuusalueensa ulkopuolelle. Se tuntui alkuun haastavalta, mutta kasvatti pikkuhiljaa itseluottamusta. Myöhemmin epämukavuusalueet muuttuivat areenaksi, johon hän jopa halusi mennä.

 

OPISKELU + OMA YRITYS = ??

 

Opiskelijan ja yrittäjän yhdistelmä, uhka vai mahdollisuus? Jälkimmäinen!

 

Ensimmäisen oman alan työpaikan saaminen on usein piinaava missio. Ei ole kokemusta, eikä vielä papereitakaan. Itsensä saattaa löytää umpikujasta, josta pois pääseminen vaatii kasvavien työhakemusmäärien lisäksi erinomaista stressinhallintakykyä. Ei huono sekään, ja uupumaton työnhakija saa varmasti palkintonsa.

 

Mutta entä, jos tekisi U-käännöksen ja työllistäisi itse itsensä?

 

Yrittäjänä saa tehdä sellaisia projekteja kuin haluaa. Taidot karttuvat ja oppiminen tehostuu, kun työskentelee opintosuoritusten ohella. Samalla tulee riipineeksi kasaan ylimääräisiä tienestejä. Ja jos yrittäjyyden alkutaipale takkuaa, tilille tippuu ainakin opintotukea. Sen turvin voi huoletta jäädä odottelemaan ensimmäisiä yrityseuroja.

 

Opiskelijana yrityksen voi perustaa pienellä kynnyksellä. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi ei tarvitse eikä edes voi tähdätä, kun opinnot vievät suuren osan ajasta. Niklas Tuomolalle ensimmäinen yritys oli ennen kaikkea opintojen tuki ja itsensä ilmaisemisen väline. Kun hän pääsi mainostoimistoon töihin, palo graafista suunnittelua kohtaan viileni. Hän halusi kokeilla jotakin uutta.

 

Tällä hetkellä Tuomola opiskelee valtio-oppia ja kehittää demokratiaa edistävää palvelua, Democratizea, yhdessä Asko Kuuskosken ja Sami Kurvisen kanssa.

 

Democratizen tarkoitus on tukea demokratiaa ja valvoa poliitikkojen päätöksentekoa. Palvelu tarjoaa tietoa päätöksistä ja antaa kansalaisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä entistä helpommin. Muutaman kuukauden päästä julkaistava sovellus tulee rakentamaan siltaa kansalaisten ja päättäjien välille.

 

Idea Democratizesta sai alkunsa Nuori Yrittäjyys ry:n  NY Start Up -kurssilta, johon Tuomola osallistui. Hänellä itsellään oli jo vuosien yrittäjätausta, ja yliopiston kurssilla oli luonnollista ajatella omaa alaa yrittäjälähtöisesti. Idea Democratizesta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

 

TIIMIDYNAMIIKKA KUNTOON 

 

Oikean tiimin muodostaminen on kivi, joka on hiertänyt Democratizen kengässä alkuajoista lähtien.

 

Aluksi Niklas Tuomola ajatteli, että kun idea on käsissä, se vie eteenpäin. Idea edellä ei kuljeta kuitenkaan kovin montaa korttelia, jos tiimi ei toimi saumattomasti yhteen.

 

Ongelmat alkoivat jo Democratizen alkumetreillä, sillä jokaiselle tiimijäsenelle oli vaikea löytää sopivaa roolia. Tarve ja osaaminen eivät kohdanneet, tiimi ei tuottanut tulosta ja lopulta motivaatio työskentelyyn katosi kokonaan.

 

Idean ympärille olisi tarvittu oikeat taidot, jotta projekti olisi saatu polkaistua ärhäkkäästi käyntiin. Tarvittavien taitojen tunnistaminen ja yhteensovittaminen muodostui Democratizen haastavimmaksi operaatioksi.

 

Kokoonpanoa muutettiin tilanteen eläessä. Viisihenkinen tiimi hajosi, uusia jäseniä haettiin ja lopulta pitkän prosessin jälkeen nykyinen kolmikko istui palaveripöydän ääressä. Alkuperäisestä kokoonpanosta jäljellä oli enää Tuomola.

 

Uudella porukalla balanssi löytyi. Mutkaton tiimityöskentely, rohkea jakaminen ja avoin keskustelu kohottivat työmotivaation aivan uudelle levelille. Henkilökohtaiset roolit tekivät työskentelystä mielekästä ja tuloksekasta. Projekti oli vihdoin löytänyt ansaitsemansa talentit.

 

Nyt jokaisella jäsenellä on toiminta-alue, jonka hallitsee. Täydellinen ei tietenkään tarvitse olla. Pitää vain olla valmis opettelemaan.

 

Democratize olisi tällä hetkellä pidemmällä, jos tiimin yhteensopivuuden tärkeys olisi ymmärretty heti alussa. Vaikka haasteet ovat hidastaneet yrityksen etenemistä, Tuomola näkee prosessin henkilökohtaisena kasvuna. Tiimidynamiikan kanssa käyty kamppailu on sytyttänyt Tuomolassa entistä suuremman kiinnostuksen tiimin johtamista kohtaan. Hän haluaa johtajana keskittää fokuksensa tiimiläisten motivoimiseen ja oppia nostamaan muista esiin heidän parhaat puolensa.

 

Johtajuuden kehittämisen lisäksi Tuomolan tavoitelistalta löytyy unelma Democratizen tulevaisuudesta. Hän haluaisi sen osaksi koulutusta – maailmanlaajuisesti. Demokratiakasvatus lähtee koulutuksesta, ja sieltä ponnistavat myös aktiiviset kansalaiset. Tuomola haaveilee Democratizen viemisestä erityisesti kehittyvien demokratioiden maihin.

 

Töitähän se vaatii, ja kaikki on omalla vastuulla.

 

Yrittäjän täytyy motivoida itse itsensä kulkemaan kohti tavoitteitaan. Tuomolan ympärillä on onneksi innostava tiimi ja sparraavat läheiset, jotka kannustavat jatkamaan.

 

Kun Niklas Tuomolalta kysyy, minkä ohjeen hän antaisi nuorelle yrittäjäksi aikovalle, puhelimesta kuuluu varmalla äänellä:

 

”Just do it. Siitä se lähtee. Ala toimimaan, ala yrittämään.”

Teksti: Essi Väyrynen

 

Niklas Tuomola

Niklas Tuomola

Democratize & Moustache Media