Luo vahvat verkostot

Yrittäjän tunnekaaviota voi kuvata sahanteräksi. Kun ilo ja onnistumisen huuma vuorottelevat epävarmuuden ja pettymysten kanssa, tuloksena on rosoinen sik-sak. On huippufiiliksiä, on pohjamutia ja on kaikkea siltä väliltä.

Mitä pidempään yrittäjä suhaa kääntyilevän tunnekelkan matkassa, sitä tasaisemmaksi kyyti muuttuu.

Näin kävi myös Mari Pohjalalle, jonka sahanterän piikit on aika hionut loivemmiksi. Sisustussuunnittelijana toimiva yrittäjä on kokenut hetket, joina hanskat olivat vähällä sinkoutua tiskiin, mutta myös hetket, joina kaikki ponnistukset osoittautuivat vaivan arvoisiksi.


VERENPERINTÖ

Mari Pohjala on saanut yrittäjyyden verenperintönä. Molemmat vanhemmat olivat yrittäjiä, jotka tekivät töitä joustavilla työajoilla, mutta ahkerasti. He työskentelivät kotona, olivat läsnä tyttärensä arjessa ja antoivat myös tämän osallistua töihin.

Pohjala tiesi aina, että hänestäkin tulisi joskus yrittäjä.

Lukioaikana hän haaveili sisustussuunnittelijan urasta. Hän oli lapsesta asti piirrellyt pohjapiirustuksia mittakaavassa, mutta toiveet opinnoista tyssäsivät korkeakoulun vaikeatajuisiin esivalintatehtäviin.

Pohjala ajautui opiskelemaan liiketaloutta. Valmistuttuaan tradenomiksi hän teki ulkopuoliselle töitä viisi vuotta. Kaupallisen alan tehtävät sujuivat hyvin, kunnes vuoden 2012 yt-neuvottelujen takia Pohjalan määräaikaista työsuhdetta ei voitu jatkaa.

Seurasi pysähdys. Pohjala kysyi itseltään mitä hän halusi oikeasti tehdä elämällään. Vuosien takainen haave sisustussuunnittelusta nousi uudelleen pintaan. Päästyään Tampereen ammattikorkeakouluun sisustussuunnittelun linjalle hän ilmoittautui samalla yrittäjyyskurssille.

Opintojen edetessä Pohjala kuuli Tampereella sijaitsevasta Sisustuskonttorista. Se on yrittäjäyhteisö, jossa jokainen yrittäjä vastaa omasta asiakashankinnastaan ja omista projekteistaan. Pohjala otti yhteyttä konttoriin ja kertoi innostuksestaan liittyä remmiin, jos paikka vapautuu.

Mahdollisuus tarjoutui nopeammin kuin hän oli osannut odottaa. Hänelle tarjottiin paikkaa, kun yksi yrittäjistä oli päättänyt lähteä pois konttorilta. Pohjala tarttui tilaisuuteen.

Siinä se nyt oli, yrittäjyys. Konkreettisesti ja yhtäkkiä. Kantaessaan tavaroitaan toimistolle Pohjala tunsi itsensä ensimmäistä kertaa yrittäjäksi.

POHJAMUTAA

Mari Pohjala ei osannut varautua alkuaikojen haasteisiin niissä mittasuhteissa, kuin olisi pitänyt. Vaikka hän ei odottanutkaan nostavansa moneen kuukauteen tiliä, alun taloudellinen haastavuus tuli silti yllätyksenä.

Hänellä oli ollut ennakko-odotus siitä, kuinka kauan aikaa kuluisi ennen kuin hän alkaisi pärjätä omillaan. Kauan myöhemmin valkeni, että arvio olisi pitänyt kertoa kolmella.

Yrittäjyys takkusi. Suomessa vallitsi huono taloustilanne, eikä asiakkaita ollut. Tilannetta vaikeutti se, että Pohjala hyppäsi yrittäjäksi itselleen aivan uudelle alalle ilman työkokemusta. Käytännön asiat yrityksen pyörittämisestä hän kyllä osasi, sillä takana oli liiketalouden opinnot ja monen vuoden kokemus kaupallisista tehtävistä.

Tuntui, ettei yrittäjyydestä tulisi mitään. Pohjala haki töitä muualta, mutta ei onnistunut saamaan. Jälkikäteen hän on kiittänyt siitä onneaan.

Itseensä uskominen, sitkeys ja joustavuus. Kolme ominaisuutta, jotka Pohjalan mielestä jokaisella yrittäjällä täytyy olla. Kun tuntuu, että oma yrittäjyyden sahanterä kulkee tasaista pohjamutaa eteenpäin, tärkeintä on periksiantamattomuus. Pohjalan kohdalla intohimo omaan työhön ja halu menestyä auttoivat jatkamaan, kun olisi tehnyt mieli luovuttaa.

APUA VERKOSTOISTA

Sisustuskonttorin verkosto toimi alustana, jolta Pohjala pääsi ponnistamaan jaloilleen. Konttorin kokeneemmat yrittäjät antoivat töitä omista projekteistaan tai ohjasivat pieniä projekteja kokonaisuudessaan Pohjalalle. Pikkuhiljaa tuore yrittäjä alkoi saada ensimmäisiä omia asiakkaita konttorin verkostojen kautta.

Verkostojen arvon ymmärtäminen on tärkein oppi, jonka Pohjala on yrittäjyyden aikana saanut. Koettuaan niiden voiman, hän alkoi toimia.

Pitää olla aktiivinen. Pitää osallistua tapahtumiin, puhua ihmisille ja mennä esittäytymään tuntemattomille. Pitää tuoda itseään luonnollisesti esille sekä pyöriä tehokkaammin yrittäjäjärjestöissä ja oman alan tapahtumissa. Jokainen ansaittu verkoston jäsen on kotiin päin. Mitä tunnetumpi yrittäjä on, sitä suuremmat ovat hänen menestyskertoimensa.

Mari Pohjala on aina ollut hyvin varma siitä, mitä hän haluaa. Ja jos hän jotakin haluaa, hän painaa sitä kohti heltiämättä. Asioihin keskitytään ja ne tehdään kunnolla. Hitaasta alusta huolimatta Pohjala oli valmis uurastamaan yrityksensä eteen. Tukea hän sai ystäväpiiriltään, jossa vallitsi vahva yrittäjähenkisyys. Yksin ei tarvinnut jäädä.

EROTU, NIIN PÄRJÄÄT

Kesti pari vuotta ennen kuin MariPoDecorin liiketoiminta alkoi kunnolla rullaamaan. Haastetta toi myös sisustusalan kova kilpailu, johon Pohjala vastasi korostamalla yksilöllisyyttään.

Erotu, niin pärjäät. Ole oma itsesi ja brändää sitä uniikkia itseyttäsi.

Tärkeintä on se, ettet etsi muista vikoja, vaan itsestäsi vahvuuksia.

Pohjala painottaa asiakkailleen omaa tapaansa työskennellä. Hänen oma tyylinsä tulee esille tavasta, jolla hän vie työskentelyprosessin läpi vaihe vaiheelta. Hän tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua, tekee kilpailutuksia ja hoitaa tavaratilauksia. Hän vie projekteja eteenpäin yhdessä asiakkaan kanssa.

Kulunut vuosi on ollut Pohjalan kiireisin. Joinakin päivinä hän huhkii kahdentoista tunnin työpäiviä. Ei ole epätavallista, että asiakastapaamisissa istutaan vielä illalla. Vaikka päivät venyvät monesti pitkiksi, eivät aikaiset aamut tunnu ollenkaan pahoilta, kun työ on itselle mielekästä. Vaihteleva työrytmi takaa sen, ettei arki ole tasaisen harmaata.

Jaksamiseen auttaa myös vapaa-aika. Pohjalalla on tapana käydä kiertelemässä kirpputoreja ja matkustella muutaman kerran vuodessa saadakseen ajatukset irti työkuvioista. Irrottautuminen ja akkujen lataaminen on ydinasemassa, jotta töitä jaksaa taas painaa.

Mari Pohjalan yrittäjyyden sahanterä on tätä nykyä alkuaikoja huomattavasti maltillisempi. Tunteet eivät silti ole kadonneet yhtään minnekään. Tunneskaalan rajoittamattomat vivahteet tuovat arjen yrittäjyyteen vaihtelua. Ja kaikki helpottaa, kunhan vaan jaksaa puskea kohti tavoitteitaan.

Välillä stressaa, totta kai. Mutta enimmäkseen tuntuu, että yrittäjyys on parasta, mitä voi olla.

Teksti: Essi Väyrynen

Kuvat: Markku Poutala / Kuva-Tupa,
Jukka Salminen / Tiikerikuva

Mari Pohjala

Mari Pohjala

MariPoDecor, sisustussuunnittelu