JÄTÄ POSITIIVISIA MUISTIJÄLKIÄ

”No mää oon Jenna Antinmaa Juhlaguru tapahtumapalveluista ja järjestän Oulun parhaat juhlat.”

Tuntuu, kuin nuo sanat olisivat aina olleet juuri noin. Ei ole mikään ihme, että lause tulee itsevarmasti: yrittäjä on esitellyt itsensä tuolla tavoin jo useamman vuoden.

Ennen koko yritysruljanssia Jenna Antinmaa oli aivan toisenlaisissa töissä pankissa, mutta organisaatiomuutos pakotti hänet aprikoimaan uratavoitteitaan uudestaan. Uusi työnkuva ei enää motivoinut.

Antinmaa alkoi tosissaan miettiä, mitä hän oikeasti haluaisi tehdä vähintään kahdeksan tuntia päivässä.

Itseanalyysi viittilöi kiivaasti kohti tapahtumatuotantoa. Antinmaa oli jo vuosia käyttänyt vapaa-aikansa järjestäen tilaisuuksia. Skaala heilahteli firman pikkujouluista tuhansien ihmisten perhetapahtumiin, joita hän oli aina aikaisemmin suunnitellut sivutoimisena ja yhdellä kädellä.

Heräsi ajatus, että voisihan niitä tapahtumia tuottaa ihan kaksin käsin.

TOTTA VIE TÄMÄ ONNISTUU

Yrittäjyyden kaavailu alkoi Antinmaan ollessa vielä pankissa töissä. Hän haki apua Uusyrityskeskuksesta, josta annettiin hyviä neuvoja ja tähdellistä tietoa. Paljon puitiin myös sitä, mikä on realistista ja mikä ei.

Antinmaa muistaa saaneensa keskuksesta neuvon: ”Mieti vielä.”

Ohjaaja oli kai tarkoittanut, että mieti, miten tämän toiminnan saisi kannattavaksi. Että tee laskelmat vielä kerran ennen kuin teet mitään konkreettista.

Antinmaa mietti, kun kerran käskettiin. Hetken päästä hän totesi, että totta vie hänen yrityssuunnitelmansa onnistuu, näytti laskuri mitä tahansa. Mielessä ei viipynyt hetkeäkään ajatus siitä, että idea voisi mennä puihin.

Päätöksen äärelle ei jääty mutisemaan. Vuonna 2013 kesälomalle jäädessään Antinmaa irtisanoutui ilmoittaen, ettei tule enää loman jälkeen takaisin töihin.

Antinmaa haki yritykselleen starttirahaa Uusyrityskeskuksen opastuksella ja sai avustusta ensin puoleksi vuodeksi. Taloudellisen tuen lisäksi ei tarvittu muuta kuin läppäri, puhelin ja toimitila, joka järjestyi Oulun keskustasta.

Ensimmäiset tapahtumansa Antinmaa myi hyväntekeväisyyshintaan. Hänellä ei ollut mitään käsitystä hinnoittelusta eikä varsinkaan siitä, miten paljon työtä kukin tapahtuma oikeasti vaatisi.

Antinmaan ensimmäinen työprojekti oli häiden järjestäminen. Avioituvaa paria ei erityisemmin kiinnostanut häiden suunnittelu, mutta morsiamella oli kuitenkin muutamia erityistoiveita, jotka olivat ehdottomia juhlien onnistumisen kannalta. Muutaman vaihderikkaan läheltä piti -tilanteen summana Antimaa oppi triplavarmistuksen merkityksen heti ensimmäisellä keikalla. Häät olivat hyvä ja jännittävä ensikeikka, josta yrittäjä sai paljon kannustavaa palautetta ja monta uutta oppia tulevaa varten.

Juhlagurun toiminta keskittyi aluksi yksityisjuhlien järjestämiseen. Antinmaa teki lähinnä häitä, mutta mielessä pyörivät koko ajan haaveet yritystapahtumista.

POLTTAMATTOMAT SILLAT

Antinmaa on ollut monessa yhdistyksessä ja järjestössä aktiivina vuosien aikana. Takana on paljon erilaisia kohtaamisia ja tapaamisia. 99% tilanteista on ollut positiivisia ja tuottavia, mutta toisinaan tilanteet menevät reilusti sille kuuluisalle epämukavuusalueelle. Monessa paikassa esillä oleminen ja kriittisissä tilanteissa korrektisti käyttäytyminen on tuottanut hedelmää.

”Tiukoissa paikoissa on tehnyt mieli heittää keskusteluun muutama kärkäs lause, mutta olen kohteliaasti niellyt ne siinä tilanteessa ja näyttänyt keskisormea vain pöydän alla keskustelukumppanille mielenosoituksena. Onneksi näitä tilanteita on äärimmäisen harvoin”, Antinmaa naurahtaa.

Tämä toimintamalli on vienyt pitkälle, ja Antinmaa onkin pidetty henkilö useissa piireissä positiivisuutensa ja iloisuutensa vuoksi. Ennen yrittäjyyttä luoduista suhteista ja verkostoista on ollut paljon hyötyä matkan varrella. Monet näistä tutuista ovat nykyään Juhlagurun asiakkaita tai yhteistyökumppaneita.

MULTITASKAAJA VAI SÄHLÄÄJÄ?

Kun kaikessa haluaa olla mukana, ei voi tehdä täysillä mitään.

Antinmaata vaivaa niin kutsuttu multitasking – hän haluaa jatkuvasti tehdä montaa asiaa samaan aikaan.

Vuosi sitten hän oli tilaisuudessa, jossa puhuttiin tästä riesasta. Vaikka kuinka luulisi pystyvänsä tekemään useaa asiaa yhtä aikaa, ihminen huijaa vain itseään. Aivot eivät kykene keskittymään viiteen, kolmeen tai edes kahteen asiaan kerrallaan.

Antinmaa joutuu usein muistuttelemaan itseään, että tehdessään monia asioita samanaikaisesti hän ei ole multitaskaaja vaan sählääjä. Samalla hänen on täytynyt opetella priorisoinnin ja itsensä johtamisen jalo taito.

Hänestä tuntuu, että kaikki asiat ovat yhtä tärkeitä. Tehtävät täytyy kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, ettei tee vääriä asioita.

Tai ettei tee liikaa asioita.

Eräänkin kerran Antinmaa oli tehnyt monta päivää töitä putkeen vähillä yöunilla. Viikonlopun tapahtuma oli saatava pakettiin, mutta samalla aivoissa jyskytti ajatus tulevasta, yhtä kiireisestä viikosta.

Tuli olo, että nyt ei enää jaksa. Antinmaa pakotti itsensä lenkille, mutta huono omatunto riivasi ensimmäiset puoli tuntia. Siinä sitä oltiin lenkillä rentoilemassa, vaikka sata asiaa oli hoitamatta. Hänestä tuntui, ettei hän ollut oikeutettu breikkiin.

Lopulta olo helpottui, kun keskittyi täysin muihin asioihin ja kuunteli luontoa ja sen ääniä.

Antinmaa ymmärsi, että pitää uskaltaa antaa hetkiä itselleen. Päästää irti stressistä ja survoa se laatikkoon jemmaan. Parhaiten hänen stressimyrskynsä katoavat, kun hän ehtii viettämään aikaa ystävien kanssa tai pääsee iskemään pään pehmeään tyynyyn ja lipumaan unimaailmaan.

KIITOLLINEN KILPAILIJOISTA

Antinmaan luoma Juhlaguru tapahtumapalvelut on päässyt tavoitteeseen, jossa yksityisjuhlat ja häät on voitu jättää pois ja nyt saadaan toteuttaa 100% vain yritystapahtumia ja –juhlia. Tämän vuoden alusta yritysmuoto muutettiin toiminimestä osakeyhtiöksi, ja Juhlaguru työllistää viikoittain useita keikkatyöntekijöitä eri tapahtumissa ja promoottorikeikoilla.

Antinmaa on tarttunut rohkeasti projekteihin, joiden onnistumisesta ei ole ollut mitään takeita. Haastattelun yhteydessä hän tiivistää toimintatapansa näin: ”Jos joku tarjoaa sinulle mahdollisuutta, muttet ole varma pystytkö siihen, vastaa kyllä ja opettele myöhemmin, miten se tehdään.”

Antinmaa on löytänyt itsensä usein epätietoisuuden tilasta palaverien jälkeen, kun hän on lupaillut asiakkaille asioita, joita ei ole koskaan aiemmin tehnyt. Mitään hän ei kuitenkaan kadu, vaan pikemminkin kannustaa myös muita lupailemaan liikoja. Se vie epämukavuusalueelle ja pakottaa haastamaan itseään.

Tapahtumatuottajana Antinmaan täytyy olla superorganisoija. Jotta hän pystyy asiakkaalle yhtään mitään tarjoamaan, verkostojen täytyy olla kunnossa.

Ennen kuin toiminta pyörähti käyntiin, Antinmaa oli tehnyt tarkan taustatutkimuksen kilpailijoistaan. Oulussa oli siihen aikaan useita ohjelmatoimistoja, mutta ei yhtään firmaa, joka olisi järjestänyt asiakkaalle koko tapahtuman yhdessä paketissa.

Jenna Antinmaa tapasi kaikki kilpailijansa. Hän järjesti kullekin lounastreffit ja kysyi suoraan, haluavatko he olla kilpailijoita vai kenties potentiaalisia yhteistyötahoja. Monet kilpailijat varoittelivat alan vaaroista, mutta se ei saanut Antinmaata pyörtämään päätöstään ryhtyä yrittäjäksi.

Päinvastoin hän on kilpailijoilleen kiitollinen siitä, että he kertoivat hänelle alasta niin paljon. Antinmaa ymmärsi myös, että hän voi ihailla kilpailijoitaan sen sijaan, että kadehtisi heitä. Hän katsoi, miten muut olivat tehneet ja teki sitten itse eri tavalla ja vielä vähän paremmin.

Antinmaa haluaa panostaa paitsi kilpailijoiden myös jokaisen muun ihmisen kohtaamiseen. Hänen strategiansa on tehdä itseään näkyväksi kuuntelemalla. Hän on aidosti kiinnostunut muista, minkä vuoksi hän kyselee paljon sen sijaan, että jauhaisi vain itsestään.

Antinmaa kuulee usein, että hänestä on puhuttu hyvää selän takana. Vuosienkin takaiset kohtaamiset ovat poikineet hänelle töitä, kun ihmiset ovat kertoneet hänestä rehellisesti hyvää eteenpäin.

Ehkä tärkein yrittäjyydestä saatu oppi on se, että positiivisten muistijälkien jättäminen kostautuu positiivisesti – aina.

Teksti: Essi Väyrynen
Kuva: Janica Karasti

Jenna Antinmaa

Jenna Antinmaa

Juhlaguru tapahtumapalvelut