Ota omaa aikaa

Aamukahvit on juotu ja työvaatteet vedetty päälle ennen aamukahdeksaa.

Kellon lyödessä tasan, Mikkeliläisen autohuoltamon tiloissa alkaa täystohina. Ovet avataan ja asiakkaat otetaan vastaan. Halli täyttyy moottorin hyrinästä ja metallin kilkkeestä.

Työmiesten tiimi toimii hyvin yhteen, auttavia käsiä tarjotaan suuntaan ja toiseen. Tässä työssä jokainen työntekijä puhaltaa siihen kuuluisaan yhteen hiileen, jotta lopputulos olisi laadukkain mahdollinen.

Työmiesten fiksatessa autoja, Hannu Pöntinen istuu huoltamonsa toimistossa. Hänen aamupäivänsä kuluu puheluihin ja meileihin vastatessa. Lounastauon jälkeen mies liittyy muiden joukkoon hallin puolelle. Usein kaikista kinkkisimmät tapaukset, esimerkiksi hankalat sähköviat, jäävät hänen kontolleen.

Kokeneelta tekijältä nekin sujuvat. Mies tuntee autot, onhan hänellä vuosien ammattitaito.

”TÄSSÄ ON RÄMMITTÄVÄ” 

Autohuolto Pöntinen Oy on Hannu Pöntisen yritys, jota mies on pyörittänyt kolme ja puoli vuotta.

Ajatus yrittäjyydestä oli vellonut Pöntisen mielessä nuoruusvuosista asti. Yrittäjäperheessä kasvanut poika oli saanut seurata isänsä töitä raskaan kaluston korjaamossa. Hän oli päässyt jo pienenä erilaisten moottoriajoneuvojen kyytiin, joten mekaaninen ala alkoi houkutella varhain.

Valmistuttuaan insinööriksi Helsingissä Pöntinen muutti takaisin Mikkeliin ja aloitti työt Suomea kiertävänä autosähkötekniikan kouluttajana. Jonkin ajan kuluttua reissutyö alkoi kuitenkin puuduttaa, ja ajatus Mikkelissä tehtävästä työstä alkoi tuntua aina vain paremmalle. Kaupungista ei kuitenkaan löytynyt hänelle tarpeeksi mielekkäitä ja haastavia hommia. Hän oli aiemmin miettinyt lähtevänsä ulkomaille töihin, mutta sekään ajatus ei enää houkuttanut.

 

Pöntinen ei aikonut tulla yhdeksi niistä sadoista rivi-insinööreistä, jotka hioivat yhtä ovenkahvaa vuoden päivät.

Takaraivossa vuosikausia jyskyttänyt ajatus omasta yrityksestä alkoi konkretisoitua nopeasti. Pöntinen oli ollut autokorjaamolla töissä lähes koko opiskeluaikansa, joten käytännön taidot olivat plakkarissa. Itsevarmuus omaan työhön ja ammattikorkeassa käydyt yritystalouden kurssit riittivät panemaan yrityksen alulle.

Pöntinen lähti liikkeelle hyvin pienestä: hän oli yhden miehen organisaatio. Työ oli tuttua, mutta aspekti uusi. Nyt hän oli oman itsensä pomo, ja kaikki oli hänen vastuullaan.

”Siinä tajusin, että nyt sitä oikeasti ollaan tässä suossa, ja tässä on rämmittävä. Vaikka hyvin rämminkin”, Pöntinen kuvailee ensimmäisiä kuukausia.

Yrittäjyyden suolla tempominen vei alkuun lähes kaiken liikenevän ajan. Pöntinen oli itse ainoa käytettävissä oleva resurssi, joten päivät venyivät usein jopa kuudentoista tunnin mittaisiksi. Mies rassasi autot päiväsaikaan, paperihommat kasautuivat puolestaan iltatunneille.

Yrittäjyyden alkuaikoina ei voinut kuvitellakaan, että viikot pysyisivät viidessä työpäivässä. Jos asiakas soitti viikonloppuna, Pöntinen jousti. Töitä oli painettava ja asiakaskantaa luotava.

Alle vuoden yrittäjäelämän jälkeen Pöntinen osti naapurifirman, Mikkelin Ruoste-Esto Oy:n. Diili oli yrityksen käännekohta, sillä samoilla kaupoilla hän sai itselleen kaksi ensimmäistä työntekijää.

Yhden miehen organisaatio muuttui kasvavaksi yritykseksi, jonka tiimiin on palkattu lisää työntekijöitä tasaiseen tahtiin. Keväällä 2018 työntekijöitä on yrittäjän lisäksi neljä. Laajenemisen myötä Pöntisen työpäivät alkoivat lyhentyä.

Hän ei enää joutunut riuhtomaan itseään jokaiseen suuntaan, koska kaikkea ei tarvinnut tehdä yksin.

YRITYS VAI HARRASTUS? 

Ilman pelivaraa ei kannata lähteä yrittämään.

Pöntinen ymmärsi varata reippaasti rahaa alkuun. Yrittäjien yhteisöissä hän on usein kuullut, kuinka pankilta saadut lainarahat on käytetty kokonaan heti alussa, ja muutaman kuukauden päästä kasautuneet laskut huutavat maksajaansa.

Itselleen täytyy myös tehdä heti selväksi, tähtääkö yrityksellä itsensä elättämiseen. Jos ei, yritys on harrastus, ja se voi koitua kalliiksi.

Laskelmat täytyy tehdä kunnolla ennen yrityspyörään heittäytymistä. Suunnitteluvaiheessa laskeskelu ei maksa mitään, mutta oikealla rahalla sitä ei kannata lähteä kokeilemaan.

Pöntisellä taloudelliset selkkaukset ovat keskittyneet lähinnä tilitoimiston selvityksiin. Vaihdettuaan toimistoa, Pöntisen laskuja ja papereita on jaeltu vääriin osoitteisiin uuden tilitoimiston sijaan.

Pöntinen tähdentää, että tilitoimiston kanssa kannattaa olla paljon tekemisissä, jotta kaikilta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin. Raportit täytyy lukea tarkkaan, ja toimiston kanssa käydyt keskustelut pitää hoitaa ajatuksella.

Selonteoista ja luvuista kyseleminen ei ole keneltäkään pois.

SEITSEMÄN VIIKKOA LOMAA

Nuorempana Pöntinen omaksui isänsä ajatusmallin, jossa tärkeintä oli tehdä paljon työtunteja ja jättää lomat pitämättä. Yrittäjäjärjestöissä pyöriessään mies on ymmärtänyt, etteivät kasvavat tuntilukemat voi millään tasolla korvata tarvetta levolle.

Omalle vapaa-ajalle täytyy antaa arvoa. Yrittäjänkin on kaivettava jostain hetkiä, joina ajatukset ja aika tyyntyvät.

Saavuttaakseen nuo hetket, Pöntinen vaihtoi puhelinnumeronsa. Hän siirsi entisen siviilinumeronsa kokonaan firman nimiin, ja otti itselleen uuden henkilökohtaisen numeron. Viikonloput ja lomat rauhoittuivat välittömästi.

Numeron vaihtaminen mahdollisti täyden irtautumisen työkuvioista, vaikka hallilla painettiinkin hommia tavalliseen tapaan. Viime kesänä työmiehet pitivät ensimmäistä kertaa firmaa auki Pöntisen ollessa itse lomalla.

Tänä vuonna miehen tavoitteena on pitää seitsemän viikkoa lomaa.

Jotta tavoitteeseen pääsee, talouden täytyy olla hyvä. Ja jotta talous on hyvä, on täytynyt tehdä paljon töitä. Laatu ajaa kuitenkin itse työmäärän edelle: on parempi tehdä vähemmän töitä oikein kuin enemmän sinne päin. Hannu Pöntinen ei pidä itseisarvona sitä, miten suuri lohko päivästä menee töihin, eikä hän kilpaile pisimmillä päivillä.

Vaikka Pöntisen työmäärä ei enää tunnu ajallisesti raskaalta, harteita painavat kaikki hankalat huoltotapaukset ja pitkät projektit. Välillä tuntuu, että taakka on suuri, kun asiat menevät metsään.

Ongelmatapausten kanssa auttaa breikki. Pöntinen antaa vaikeissa tilanteissa ajatustensa hautua yön yli. Seuraavana päivänä ongelmat purkautuvat helpommin, kun ratkaisua pohtii levänneillä aivoilla.

Hyvin huilanneena työ paitsi luonnistuu paremmin, myös tuntuu kevyemmältä. Pöntinen ei enää tee töitä iltaisin ja viikonloppuisin, ellei ole aivan pakko.

Paperityöt ja asiakkaiden laskutus jäävät huoltamolla iltapäivän puhteeksi. Kellon tikittäessä kiivaasti kohti iltaa, seuraavan päivän osat tilataan ja autoja aletaan palauttaa omistajilleen.

Kun viimeinenkin asiakas on noutanut autonsa, Pöntinen sulkee hallin.

Teksti: Essi Väyrynen

Hannu Pönttinen

Autohuolto Pöntinen Oy