Tiimi ja verkostoituminen

Yksin yrittäminen voi toisinaan tylsistyttää ja tuntua raskaalta. Niinpä onkin!

Verkostoituminen
Yrittäjänäkään ei tarvitse pärjätä yksin. Kuten missä tahansa elämässä muutenkin, yrittäjänä on hyvä vaalia ja luoda suhteita niin muihin yrittäjiin kuin erilaisiin yritysten tukitoimintoja tarjoaviin tahoihin. Verkostosta on valtavasti hyötyä.

Muiden paikallisten yrittäjien kanssa verkostoitumalla voi tarjota asiakkaille monipuolisempia palveluita. Naapuriliikkeen kampaaja voi mainostaa viereistä kahvilaa asiakkailleen, tarjota vaikkapa alennuskuonkeja. Ja taas toisin päin. Yhteistyö näyttäytyy asiakkaalle hyvänä palveluna, ja toisaalta ihmiset luonnostaan arvostavat sosiaalisia taitoja ja verkostoja – yhteistyö tekee tämän näkyväksi, ja saa yrittäjät näyttämään henkilöinä myös ns. paremmalta.

Yrittäjäystävistä on iloa myös vaikkapa lounastauolla, kun oma tiimi on olematon tai pieni. Yrittäjyyden iloja ja haasteita on mukava jakaa, ja yhteisiä keskistelunaiheita löytyy taatusti. Hyvistä suhteista on hyötyä myös silloin, kun sinun palvelusi tai tuotteesi ei vastaa asiakkaan toiveisiin täysin, mutta voit sitli palvella asiakkaan ohjaamalla hänet eteenpäin yrittäjäkollegallesi.

Kun vastaan tulee kiperiä tilanteita, verkostosta on hyötyä. Verkostoituneena pysyt kärryillä mitä milläkin hetkellä tapahtuu. Toisaalta taas muiden tarinoita kuunnellessa ja elämää seuratessa oppii valtavasti.

Kuinka sitten verkostoitua?

Jokaiselta paikkakunnalta löytyy erilaisia yrittäjätapahtumia, joissa kuulet ja opit muilta yrittäjiltä, yleisistä tärkeistä teemoista ja pääset tutustumaan muihin yrittäjiin ja eri tahoihin. Lisäksi somesta löytyy valtavasti erilaisia ryhmiä ja foorumeita yrittäjille, jossa voitkin valita saman alan yrittäjiä ja tutustua heihin. Näin

Tiimityö ja tiimi

Yrittäminen on myös tiimityötä. Yrittäjä harvoin seliytyy kaikista yrityksen pyörittämiseen vaadittavista tehtävistä yksin. Ulkoista osa asioista muualle. Esimerkiksi kirjanpito, taloushallinto ja palkanmaksu on hyvä ulkoistaa ammattilaisille.

Niklas Litmala

Lue myös nämä

Intohimosta se lähtee
Olipa kyseessä vaikkapa kaikkien tuntema Coca-Cola tai kotimainen suosikki Marimekko, on molemmilla menestystarinoilla ollut alkupisteensä. Usein sanotaan yrityksen syntyvän ideasta, joka ratkaisee jonkin tosielämän tarpeen.
Epäonnistumisen pelko
Yrittäjänä tulet 100% varmasti kohtaamaan epäonnistumisia, niin pieniä kuin suuriakin. Aivan kuten elämässä ylipäänsäkin. Epäonni voi johtua muista ihmisistä tai vain itsestäsi, usein useammankin asian summana.