Pelko epäonnistumisesta

 

Yrittäjänä tulet 100% varmuudella kohtaamaan epäonnistumisia, niin pieniä kuin suuriakin. Aivan kuten elämässä ylipäätäkin. Epäonni voi johtua muista ihmisistä tai vain itsestäsi, usein useammankin asian summana. Epäonnistumiset ovat inhimillisiä, ja olet varmasti kohdannut niitä aikaisemminkin elämässäsi, koulussa tai harrastuksissa, ja saatat tietää miten niihin reagoit.

Työelämään siirtyessä – työntekijän tai yrittäjän roolissa – epäonnistumiset näyttäytyvät kuitenkin uudessa valossa. Kouluaikoina huonosti mennyt tentti tai pommiin nukkuminen harmittavat, mutta unohtuvat kuitenkin vikkelästi. Olet vastuussa itsestäsi itsellesi, ja suurempia vahinkoja sinun myöhästymisesi harvemmin aiheuttaa. Yrityselämässä vaikutussuhteet muuttuvat. Yhtäkkiä et olekaan enää vastuussa vain itsellesi, vaan tekemisesi vaikuttaa laajempaan joukkoon ihmisiä. Pieleen mennyt esitys, myöhästyminen, hilkulle mennyt valmistautuminen tai epähuomiossa tarjoukseen jäänyt kirjoitusvirhe voi kasvaa omassa päässä turhankin suureen mittakaavaan ja tunteet nousevat pintaan.

On tärkeää oppia tunnistamaan, kuinka itse toimii ja reagoi epäonnistumisiin. Yrittäjän täytyy kantaa vastuu tekemisistään, ja eritoten epäonnistumisten kohdalla kokonaisuuden kannalta on usein helpompi myöntää virhe, kantaa vastuu ja tarjota ratkaisuehdotus. Vastaan tulee myös tilanteita, jossa joudut ottamaan vastuun ja palautteen vastaan myös muiden tekemistä erehdyksistä.

Toimintaohjeet virheiden varalta

  • Selvitä miten itse reagoit virheisiin ja epäonnistumisiin
  • Jos asiakas on pahoittanut mielensä, ota vastuu ja tarjoa ratkaisua (vaikka vika ei olisikaan sinussa)
  • Pysy rauhallisena äläkä hermostu. Harvoin virheet ovat niin suuria, etteikö niistä selviäisi.
  • Opettele ennakoimaan riskejä

Epäonnistumisista osa on vältettävissä huolellisesti valmistautuessa ja keskittyen. Toisinaan taas epäonnistumisiin on mahdotonta varautua, jolloin niiden käsittelytaidot nousevat arvoonsa. Toisaalta erilaisiin kokeiluihin ja idean toimivuuden selvittämiseen kuuluu osana epäonnistumiset, ennakoituna tai ei.

Testaaminen ja kokeileminen

Uuden liiketoiminnan syntyminen, parhaiden ja kannattavimpien toimintatapojen löytyminen tarvitsee kokeiluita. Epäonnistumisen pelko estää kokeiluiden tekemisen usein kavalastikin, etenkin henkisesti. Yrittäjyys on kuitenkin jatkuvaa kokeilemista ja uuden testaamista, epäonnistumisen pelkoa pitää oppia sietämää. Usein yrittäjiksi päätyykin persoonia, jotka luonnostaankin ovat innokkaita kokeilemaan. Ensimmäiset epäonnistuneet kokeilut ”oikean rahan” kanssa tai ”aikuisten maailmassa” saattavat kuitenkin nostaa uudenlaisia ja yllättäviäkin tunteita pintaan. Tiedä kuitenkin, että niitä sattuu jokaiselle, ja suunta on ylöspäin!

Niklas Litmala

 

Lue myös nämä

Ajankäytön haasteet
Yrittäjän ammatti on monesti sitä, että joutuu olemaan vähän moniosaaja joka jutussa. Työajat eivät ole välttämättä säännöllisiä ja joskus asiat pyörii mielessä myös iltaisin töiden jälkeen.
Tiimi ja verkostoituminen
Voit toimia yritäjänä yksin tai yhdessä. Vaikka toimisit yksin, niin tarvitset silti pienen tiimin ympärillesi. Yrittäjän kannattaa panostaa verkostoitumiseen asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.