Ajankäytön haasteet

Yrittäminen ei ole aina helppoa. Se on hauskaa ja monelle yksi elämän tärkeimmistä unelmista, joka vaatii kuitenkin vaivannäköä ja työtä. Yrittäjän ammatissa huomaa usein päätyneensä asian jos toisenkin moniosaajaksi, kelloon, ajankohtaan tai sijaintiin katsomatta. Työajat kun eivät ole välttämättä säännöllisiä ja asiat pyörivät helposti mielessä myös iltaisin töiden jälkeen.

Yrittäjä on oman liiketoimintansa keskiössä ja avainpelaaja – tärkeä palanen kokonaisuudessa. Itsestä on muistettava pitää huolta, yrittäjän on asetettava itselleen realistisia tavoitteita ja osattava johtaa itseään erilaisissa tilanteissa.

Kirjaa tavoitteet ja pilko ne riittävän pieniin osiin 

Yrittäjän tulee tuntea oma yritys: sen asiakkaat, hallita myyntiä ja markkinointia sekä ymmärtää myös jotain talouden päälle. Muistettavia asioita on siis paljon ja toisinaan ne menevät paljonkin päällekäin.  Joskus sanotaan, että yrittäjän tärkeimpiä työvälineitä ovat paperi ja kynä. Kun asioita on paljon mielessä, niin mieli helposti stressaantuu tai asiat alkavat unohtua. Onkin siis hyvä kirjata päivän aikana asioita muistiin.

Yksi hyvä tapa on tehdä erilaisia ToDo Listoja. Voit kirjoittaa listaan joka päivälle esimerkiksi viisi asiaa, jotka sinun tulisi kyseisenä päivänä tehdä. Jos mieleen juolahtaa uusia ideoita, on ajanhallinnallisesti järkevää kirjata ne ylös ja siirtää seuraavaan päivään.

Tavoitteet ja määränpää pitää monen asian kasassa. Yrittäjän on tärkeää tietää mitä tavoittelee ja uskoa siihen mitä tekee. Tavoitteet kannattaa kirjata ylös ja pilkkoa tarpeeksi pieniksi paloiksi. Pieneksi pilkottu tavoite voi olla esimerkiksi yksittäinen työvaihe, kuten sähköpostin lähettäminen. Tavoitetehtävien saaminen tehdyksi antaa itsellesi signaalin onnistumisesta ja kun olet jotain saavuttanut, niin voit olla itseesi tyytyväinen.

Myös erilaiset rutiinit ovat hyviä ja tärkeitä ajanhallinnan työkaluja. Kun kalenteriviikkoa on vähän rytmitetty, viikkoon tulee myös erilaisuutta ja väriä.

Huolehdi omasta jaksamisesta ja pidä vapaapäivä

Yrittäjän on tärkeä muistaa huolehtia omasta jaksamisestaan. Meillä ihmisillä on toisinaan huono tapaa rasittaa itseämme niin, että väsähdämme ja kulumme loppuun. Yrittäjän työ ei tunne aina työaikoja ja voimat saattavat hävitä pikkuhiljaa huomaamatta. Siksi onkin tärkeää muistaa huolehtia omasta jaksamisestasi jo ennen kuin olet aivan rättiväsynyt.

Yksi työkalu tähän on työaikojen sopiminen ja omista vapaapäivistä kiinnipitäminen. Toisaalta, jos liiketoimintasi on vielä hyvin pientä, niin voit päättää tekeväsi yritykseen liittyviä töitä vain esimerkiksi maanantaina ja tiistaina. Yrittäjä monesti on valmis venymään ja tekemään pidempää päivää mihin on varautunut. Johonkin on kuitenkin vedettävä raja.

Älä myöskään unohda tärkeitä ihmisiä ympäriltäsi. Kiireen keskellä aika elää omaa elämäänsä ja yrittäjältä unohtuu omista ihmissuhteistaan huolehtiminen. Ystävät ovat kuitenkin tärkeä voimavara ja myös tärkeä apu pahan päivän varalle.

Niklas Litmala

Kolme vinkkiä kiireen hallintaan

 

Tehtävälistat ja tavoitteiden listaaminen

 

Ystävät ja vapaapäivät

 

Rutiinit

Lue myös nämä

Intohimosta se lähtee
Olipa kyseessä vaikkapa kaikkien tuntema Coca-Cola tai kotimainen suosikki Marimekko, on molemmilla menestystarinoilla ollut alkupisteensä. Usein sanotaan yrityksen syntyvän ideasta, joka ratkaisee jonkin tosielämän tarpeen.
Epäonnistumisen pelko
Yrittäjänä tulet 100% varmasti kohtaamaan epäonnistumisia, niin pieniä kuin suuriakin. Aivan kuten elämässä ylipäänsäkin. Epäonni voi johtua muista ihmisistä tai vain itsestäsi, usein useammankin asian summana.